Scrisoare pentru stră-stră-bunica mea
Scrisoare pentru stră-stră-bunica mea

 

Draga mea Maria Popescu,

 

Azi, în anul 2116, m-am măritat. Este cea mai fericită zi din viața mea de pana acum și probabil va rămâne așa până la divorț (să nu ne păcălim, statisticile nu ne sunt favorabile…)

 

Aș vrea totuși să știi că în această zi minunată, lucrurile au devenit foarte complicate, datorită ție și stră-stră-bunicului meu, respectiv soțul tău Eulampie Anghelescu (tot nu-mi vine să cred că te-ai măritat cu el de bună voie, după ce ai aflat cum îl cheamă…).

 

Îmi amintesc cu drag cînd am învățat la istorie cum generația voastră a ajuns la momentul în care în sfârșit ați reușit să implementați în mod real egalitatea în drepturi între bărbați și femei, egalitate de care eu mă bucur din plin acum.

 

M-am bucurat când am aflat că ai fost una dintre cele care, în 2016 când te-ai măritat cu Eulampie (serios, Eulampie…?), a hotărât că nu este corect ca femeia să ia numele de familie al bărbatului dar nici nu ar fi fost corect ca bărbatul să îl ia pe al femeii, din aceleasi motive. Atunci ați stabilit împreună să vă uniți numele cu o cratimă, care să arate lumii atât dragostea voastră cât și respectul pe care vi le purtați unul celuilalt. Ați întemeiat atunci minunata familie Eulampie (…nu îmi revin… Eulampie…???) și Maria Anghelescu – Popescu, din ale cărei rădănici mă trag și eu.

 

Ideea în sine este de apreciat, dar dragă Maria, aș vrea să știi că solutia aleasa a fost le fel de neinspirată ca prenumele bărbatului tău. Pentru că generație după generație, obiceiul vostru a fost preluat și fiecare cuplu care s-a căsătorit a hotărât să își unească numele în loc să aibă unul singur, iar acum îmi ia un sfert de oră să mă prezint.

 

Vreau doar să știi ca voi încerca eu să fiu, ca tine la rândul tău, generatoarea unei schimbări. Voi lupta pentru ca orice cuplu să fie obligat prin lege să aibă un singur nume de familie după căsătorie. Nu trebuie să fie numele lui sau al ei, dacă nu vor. Aș vrea să poată să și-l aleagă, unul nou, numai al lor, dar să fie unul singur.

 

În arborele genealogic de mai jos încerc să îți explic pe scurt de ce în numai patru generații au apărut probleme pe care nu le-ai prevăzut. Dar ce să mă mir, doar te-ai măritat cu Eulampie, nu e ca și cum până atunci ai fi făcut alegeri gândite atent și ai dat-o în bară doar o dată, cu numele de familie.

 

 

A ta stră-stră-nepoată Elena Maria A.P.G.D.L.C.B.M.H.P.C.D.M.R.I.O. (adică Anghelescu – Popescu – Gruia – Dinu – Lascăr – Cioran – Buruiană – Morar – Hoban – Pascu – Cojocaru – Dogaru – Manea – Rus – Ionescu – Olaru)

 

Nume

 

daca apesi pe butoanele astea, imparti intelepciune

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *