Omul din oglindă
Omul din oglindă

 

Răposatul alb și fără nas care s-a născut negru și cu nas borcănat, cânta geniala melodie „Man in the mirror”. Muzică superbă, interpretare care îți dă fiori pe șira spinării și versurile:

 

”Văd copiii pe stradă, nu au suficient de mâncare/Cine sunt eu, să fiu orb? Prefăcându-mă că nu văd ce nevoi au”

 

Versuri care să te facă să te uiți un pic în interiorul tău și să îți fie rușine de ceea ce vezi, să te împingă să faci ceva.

 

A cântat asta, după care s-a apucat să le îndeplinească nevoile copiilor, că orice copil are nevoie de un adult dezbrăcat în pat și o mână molatecă între picioare.

 

Cam așa suntem noi acum

 

Suntem toți de vină pentru ce se întamplă, dar nu vrem să ne uităm în oglindă, ne uitam la ceilalți și dăm vina pe ei, suntem ipocriți până în măduva oaselor.

 

Problema este la nivel de specie, nu la nivel de individ, grup, rasă sau naționalitate. Singurele lucruri care ne-ar putea diferenția sunt cât de mult conștientizăm propria ipocrizie și la cât de mult suntem în stare să renunțăm sau cât de mult suntem în stare să facem ca să mai atenuăm această caracteristică pe care o avem adânc în ADN.

 

Suntem de vină pentru că acceptăm să ne mințim și mințim la rândul nostru, închipuindu-ne că atunci când o facem noi, nu facem rău, mințim benign.

 

Creăm realități alternative ca să ne simțim noi bine un pic, că deh, realitatea aia care e chiar realitate ne cam sperie. Doar ceilalti fac rău când mint, la noi e așa, mai mult pentru un confort minim.

 

Noi am creat, am acceptat și girăm zi de zi o lume în care faptele au relevanță doar dacă servesc scopului nostru, iar daca nu, sunt false, sunt manipulate, sunt discutabile, nu ne interesează.

 

Înainte să fii indignat că guvernul sau președintele te mint, pune-ți urmatoarele întrebări:

  • Crezi în horoscop? Nu neapărat mot-a-mot, dar așa, la stilul „totuși sunt lucruri care sunt caracteristice unei zodii, deși rațional nu are nici un sens”
  • Te duci la doctor când îți este rău, dar te tratezi și cu remedii homeopate sau naturiste, că nu știu doctorii chiar tot și baba din satul maică-tii, care abia știe să citească, știe din strămoși că infuzia de „pula ciobanului” face bine la astm?
  • Crezi că produsele organice sunt mai sănătoase decât organismele modificate genetic, deși nu știi absolut nimic despre vreuna din ele, dar e trendy treaba cu organicele?
  • Dai în continuare șpaga, deși esti “total împotriva” ideii, dar deh, doar acum o faci, că te grăbești și trebuie să rezolvi repede?
  • Dai share la posturile motivaționale ale lui David „Avocado” Wolfe, popularizând astfel un personaj care crede și predică pseudo și anti-știință?
  • Crezi în cure de detoxifiere dar habar nu ai la ce folosesc rinichii și ficatul din dotare?
  • Crezi că biserica este o instituție de control al populației și că preoții fac exact ce spun că nu trebuie să faci, dar totuși le dai în continuare bani și te duci să îi asculți, așa, pentru orice eventualitate?
  • Ai mâncat vreodată zăpadă galbenă?

 

Dacă ai răspuns „da” la oricare din întrebările de mai sus, ești parte a problemei, ai pus umărul la construcția mașinăriei care acum îți controleaza viața. Și tu minți, îți minți copiii și pe cei din jurul tău și te minți pe tine însuți că ești altfel.

 

Mai simplu, ești ipocrit. Și prost informat. Și dezinformat. Sau doar prost dar amuzant dacă ai răspuns „da” la ultima întrebare.

 

Asta nu înseamnă că nu ai dreptate să protestezi.

 

Sunt lucruri câteodată atât de greșite încât indiferent cine ești, ce crezi și ce ai făcut, ai dreptul (sau chiar datoria dacă te-ai împuit și ai vrea să nu îți bată unii joc de copiii tăi cum își bat de tine) să protestezi.

 

Totul este să știi că protestezi din poziția de ipocrit, așa cum o facem toți. Și că din poziția asta trebuie să protestezi împotriva unei idei greșite, a unei nedreptați, și în nici un caz împotriva unui grup de persoane care crede altceva decât tine.

 

Pentru că diferența între tine – care crezi că Dragnea, Tăriceanu, Grindeanu, Iordache, Olguța, Ponta, Iliescu, Năstase și altii din gasca veselă fac tot ce vor ca să conducă discreționar și să le fie lor bine – și celălalt – care crede că Iohannis, Kovesi, Codlea, Băsescu, Udrea și restul celei de-a doua găști vesele fac tot ce vor ca să conducă discreționar și să le fie lor bine – este …. ei bine, nici una.

 

Amândoi aveți dreptate în același timp și pe amândoi vă ustura la fel de tare curul, căci amândoi sunteți la capătul cu prepuț al aceleiași puli. Dar tu îl urăști pe celălalt pentru că are dreptate în antiteză cu tine.

 

Pe tine te-a avantajat ce a făcut una din găștille vesele și ți-a fost un pic mai bine, pe celălalt l-a avantajat ce a facut cealaltă gașcă veselă și i-a fost lui un pic mai bine. Nici unuia nu v-a fost de fapt bine, ci doar un pic mai bine decât cu ceilalți. „Un pic mai bine cu ceilalți” te face sa îl urăști pe cel care este exact ca tine, te face să îți urăști sau să îți disprețuiești frații, părinții, bunicii și prietenii.

 

Așa că eu zic să rămâi în stradă, pentru că ai dreptate. Să strigi și să nu renunți până când nu se schimbă ceva în bine. Iar în momentul în care începi să vezi schimbarea, când realizezi că tu unul, împreună cu sute de mii alții puteți totuși să faceți o diferență, întoarce-te și uită-te în oglindă. Apoi du-te la părinții, frații, bunicii și prietenii tăi pe care ai început să îi urăsti, îmbrățișează-i și începe să strigi cu ei în direcția cealaltă, până când și acolo se schimbă ceva în bine.

 

Așa, ca să nu rămâi ipocrit și singur.

 

 

daca apesi pe butoanele astea, imparti intelepciune

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *