Dati-va limba’n romana
Dati-va limba’n romana

 

E unii pe net care e destepti rau. Ca e destepti nu e nimic, ar putea sa isi faca un sat al lor in care sa se retraga cu toti si sa fie destepti impreuna. Dar ei nu, ei vrea sa ne arate la totii ca e destepti. Si sa ne invete cum e sa fiim destepti in cap si noi. Ca daca s-ar retrage intr-un sat si ar fi doar intre iei, nu ar mai fii destepti ca nu ar avea termen de comparatie cu prosti ca noi.

 

Ne propun ei “sa (re)invatam limba romana” (ce cul e artificiul cu paranteza care face doua sensuri. Te intrebi in capul tau “Ce sa fie? O fi un cuvant, o fi doua? O fi o floare, un copac, un om? E magic!”)

 

Neologisme

 

Problema cu pseudointelectualii si semidoctii care ne propun aceste lucruri este ca sunt pseudointelectuali si semidocti. Altminteri dupa cum se vede si din ce am incercuit cu rosu in imagine.

 

Probabil au si peste 80 de ani. Daca nu biologic, sigur (pseudo)intelectual (na, ca mi-a iesit si mie magia cu paranteza), pentru ca altfel ar fi un pic mai deschisi la minte.

 

Limba este un sistem de comunicare verbala, care are si o forma scrisa (pe care tocmai o folosim aici). Ea are la baza cuvintele, si este influentata (fara sa vrea, nu e vina ei) de lucrurile din jur. Nu trebuie sa fii deosebit de destept sa intelegi asta, trebuie doar sa te uiti putin in jurul tau. Adica uite te’njur si o sa vezi ca asa e, ca sunt cuvinte care pleaca dintr-o limba, cum pleaca trenurile din gara si cuvinte care intra intr-o limba, cum intra limba in diferite locuri.

 

Ei, care sunt tot o specie de sfarculine, se apuca sa le explice celor din jur ca ce destepti sunt ei ca in mintea lor niste cuvinte din limba romana nu sunt bune pentru ca….nimic, asa ca trebuie sa folosim alte cuvinte. Cum ar fi sa nu mai zicem “patetic”, ci “jalnic”. Amandoua fiind cuvinte in limba romana. Ca si “suport” si “sprijin” sau “locatie” si “loc” (sensul de “loc” al cuvantului “locatie” este ceva mai recent acceptat, dar este acceptat, ca si infatuarea la sfarculine). Da, unele sunt intrate mai de curand in limba romana. Dar sunt intrate. Sunt cuvinte corecte, cu sensul corect folosit. Sunt sinonime, chiar daca doare.

 

Dragi mai destepti decat noi, va place sau nu, limba evolueaza. Si daca nu intelegeti asta, s-ar putea sa faceti abúbe care sa va aneriseasca cheful de a ne spune cat de destepti sunteti voi.

 

Pentru ca o limba in a carei folosinta nu aduci nimic nou, devine flasca. O limba flasca poate duce la o viata singuratica. Iar o viata singuratica poate duce la activitati inutile al caror scop este doar sa umple timpul pe care il ai la dispozitie. Activitati inutile cum ar fi publicarea unor sfaturi de a (re)invata limba romana. E un cerc vicios.

 

Eu as zice ca mai bine invatati moduri inovatoare de a va folosi limba decat sa ramaneti ancorati intr-o realitate deja apusa, lingea-mi-ati greselile facute, cu intentie sau nu, in acest articol. Adica lingea-mi-ati cu intentie sau nu, ca greselile au fost facute cu…. (conotatia sexuala intr-o discutie despre cum se foloseste corect limba este atat de evidenta incat ar fi fost pacat sa o ignoram)

 

 

daca apesi pe butoanele astea, imparti intelepciune

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *