Așa, și?
Așa, și?

 

“Este o rușine națională! Ne-a bătut Albania la fotbal după 68 de ani.”

 

Ok, echipa de fotbal formată din cetățeni din Albania a câștigat un meci jucat cu o echipă de fotbal formată din cetățeni din România. Așa….. și?

 

Sunt de acord că e misto să îți verși nervii pe ceva de genul ăsta, e mișto să comentezi acid pe marginea unui astfel de eveniment, e ok să fii supărat, e ok să fii dezamăgit și să ai reacții emoționale dar… hai să nu exagerăm făcând din nimic mai mult decât este.

 

Rușine națională?  Parcă mestecăm iar cuvinte mari pe care nu le înțelegem.

 

Hai mai bine să gândim un pic. Națiunea nu a participat în nici un fel la meci. Unii dintre noi ne-am uitat la ei cum joacă, am băut bere și am mâncat semințe, dar cam atât. La fel de adevărat este că nu ar fi fost nici o mândrie națională dacă echipa câștiga campionatul. Tot pentru că națiunea nu ar fi participat în nici un fel.

 

Este mult mai simplu, mai banal și mai irelevant decât pare: este vorba doar de niște băieți care se joacă cu mingea și își feresc coaiele de lovituri. Nimic mai mult.

 

fotbal funny

 

Faptul că cei din România sunt în stare sau nu să dea mai multe goluri în 90 de minute decât alți băieți din altă țară care fac aceeași activitate banală, respectiv se joacă cu mingea, nu este vreun lucru care definește o nație. Mai degrabă felul în care reacționăm la așa ceva poate să ne definească pe noi ca și nație.

 

Nu de alta, dar caracteristica noastră pare să fie pierdutul în lucruri mărunte.

 

“Rușinea” asta natională este despre ceea ce se cheamă “joc de fotbal”. JOC.

 

Jocul e activitatea aia pe care o facem în general când suntem copii. Activitatea aia a cărei definiție în limba română începe așa: “A-și petrece timpul amuzându-se…”.

 

Și dacă tot suntem la definiția acestui cuvânt, să nu uităm că și evenimentul ăla la care vaaaai, nu s-au calificat gimnastele din România, se cheamă tot jocuri. Olimpice, că e cu zei și cu munți, dar tot jocuri.

 

Sigur, este ok să analizăm, să ne dăm cu părerea, să facem scenarii… dar hai să nu uităm nici o clipă că singurul scop este să ne amuzăm.

 

Indiferent de cât de performanți ar fi niște oameni cu aceeași cetățenie ca noi, în orice joc de pe lumea asta, umanitatea nu beneficiază decât de amuzament în urma acestui gen de activități.

 

soccer

 

Hai mai bine să considerăm o rușine națională faptul că nu suntem în stare să avem o economie bazată pe făcut nu pe furat…

 

Hai mai bine să considerăm o rușine națională faptul că nu suntem în stare să facem niște autostrăzi….

 

Hai mai bine să considerăm o rușine națională faptul că nu suntem în stare să facem nimic relevant în lume dar ne uităm în trecut, îl interpretăm cum ne place și ne mințim autosuficient că dacii au inventat gaura din acul de cusut sau gălbenușul din ou iar asta înseamnă că noi suntem cei mai oameni din lume…..

 

Hai mai bine să ne concentrăm pe lucruri un pic mai serioase decât 22 de băieți care aleargă după o minge ca să ne dea nouă oportunitatea să râgâim trei beri și să spargem o pungă de bomboane agricole.

 

 

 

daca apesi pe butoanele astea, imparti intelepciune

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *