Petiția unicorn
Petiția unicorn

 

Primesc pe facebook, zilnic în ultima vreme, de la diferite persoane din lista de prieteni și nu numai, îndemnul de a semna o petiție numită “INTERZICE PRIN LEGE DEFRISAREA PADURILOR ROMANIEI”

 

Am mai scris un pic pe acest subiect legat de Norvegia, însă simt nevoia să revin dacă tot primesc invitații, dar o să o fac pe puncte, simplu, astfel încât cei care citesc să mă poată urâ structurat, că am gânduri în cap organizate pe bulleturi:

 

  • Nici unul dintre “ecologiștii” care semnează și împrăștie această petiție nu va renunța vreodată să cumpere mobilă din lemn.

Dacă este cineva care totuși se va gândi să renunțe, alternativele disponibile sunt diferite forme de materiale ale căror procese de fabricație sunt orice numai ecologice nu (cum ar fi de exemplu prelucrarea petrolului). Și în plus, materialele alternative (sintetice) au o calitate foarte apreciată de toți ecologiștii: nu sunt biodegradabile. Ecologizați cu asta dacă aveți cum…

 

  • Nici unul dintre “ecologiștii” care semnează și împrăștie această petiție nu va renunța vreodată să cumpere cărti, pentru că majoritatea se cred culți și deștepți în cap dacă arată lumii că citesc. Și singurul mod în care o fac este să își cumpere cărți. Ghici care este locul magic din care vine chestia aia din care sunt făcute cărțile.

 

Știu, există e-book-uri, dar nu poți arăta că ești deștept în cap deschizând Kindle-ul.

 

Trebuie să ai o bibliotecă plină de cărti pe care nu le-ai citit și nici nu le vei citi vreodată că ești ocupat cu petiții, dar pe care pot să o vadă întâmplător prietenii tăi, ca să deducă fără să li se spună explicit că ești deștept în cap. Biblioteca fiind de lemn…

 

Mai simplu, ca să sumarizez cele doua bullet-uri de mai sus, dacă semnezi petiția asta dar îți mai cumperi vreodată un produs care conține lemn în orice formă, poți să te prezinți simplu când te întreabă lumea cine ești: ipocrit

 

  • Despădurirea ca și acțiune nu este un lucru rău, este doar un pas logic atunci când ai nevoie să faci ceva din lemn.

 

La fel cum nu este un lucru rău nici defrișarea părului din zona perianală atunci când speri ca după două limbi pe coaie să îți scape și una în cur. Dar după ce o faci ca să te prezinți onorabil și să mai vină și data viitoare, îți dai seama că trebuie neapărat să crească ceva repede în loc. Altfel nu mai e nimic care să atenueze bășinile.

 

Maimute fund

 

Similar, varianta corectă nu este sa nu despaduresti, ci să crești ceva în loc. Hai mai bine cu plantatul copacilor decât cu petiții inutile.

 

 

  • In petiție se spune că “Schweighofer incurajeaza taierile ilegale in cele 19 paduri din Romania pe care le detine din 2005”, iar petiția cere să se dea o lege. E chiar așa de greu să înțelegi sensul cuvantului “ilegal” și să îți dai seama că încă o lege nu ar rezolva problema?

 

Aș propune ca inițiatorii să mai facă încă o petiție, prin care să solicite adoptarea unei legi prin care să devină obligatorie respectarea legilor și una prin care oamenii să fie obligați să nu mai fie proști. Ia să vedem, o să funcționeze?

 

 

Pe lângă asta, aș vrea să identific și eu acea probabil unică, mitică, irepetabilă petiție utilă. Unicornul petițiilor. Adică cea care a rezolvat ceva, vreodată, după ce s-au strâns semnături pe un site de petiții. Nu de alta, dar eu îmi amintesc de vreo 2 referendumuri cu milioane de voturi, care tot nu au rezolvat nimic.

 

Știu, ca de obicei o să mi se spună: “Tu doar scrii sau vorbești, îi critici pe alții, dar de făcut nu faci nimic. Noi măcar încercăm”.

 

Greșit.

 

E ca și cum ai face o labă în WC, ți-ai închipui că așa faci ceva pentru a crește natalitatea în țară și mi-ai reproșa mie că nici măcar nu încerc să fac o labă.

 

Păi ai dreptate, nu încerc. Prefer să dau o muie, impactul este exact același pentru natalitatea țării, dar sigur mă simt mai bine. În plus nu sunt așa de egoist ca tine, eu măcar dau și altora.

 

 

daca apesi pe butoanele astea, imparti intelepciune

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *