Contemporanul meu Cristi
Contemporanul meu Cristi

 

Cristi este ferm. Cristi știe. Cristi este omul certitudinilor.

 

Te uiți la el și îl admiri. Este prototipul omului modern dar clasic. Are undeva între 35 și 45 de ani. Ar putea la fel de bine să aiba între 45 și 100 de ani. Nu contează, acesta este doar un detaliu.

 

Cristi ne va învăța pe toți dacă îl ascultăm, pentru că el are repere morale. Toți ar trebui să ne dorim să fim precum Cristi.

 

Cristi s-a născut în ziua de 25 Decembrie a unui an nespecificat. Nu, nu este o coincidență. S-a născut în sfânta zi de Crăciun tocmai pentru că urma ca el să devină arhetipul omului bun, drept, empatic, călăuzitor, clarificator, învățat, admirat. De aceea părinții lui l-au numit Cristi, să știe ce așteptări are lumea de la el. Și Cristi nu i-a dezamăgit. Din acest punct de vedere.

 

Cristi este acum la apogeul vieții sale. Cristi este pregătit acum să fie ceea ce a fost menit să fie.

 

Cristi ne-a explicat despre ce este Craciunul. Nu i-am cerut asta. S-a simțit obligat, deși nici nu ne cunoaște.

Cristi ne spune că acum, de Crăciun, lumea trebuie să fie mai bună. Ne spune că sărbătoarea Crăciunului este despre Sperantă si Iubire. Despre Dragoste și Adevăr. Despre Pace și Liniște. Toate cu litere capitale, altfel nu au impactul real.

 

Cristi este un om credincios iar asta este din punctul lui de vedere un plus la calitatea lui de ființă umană. Pentru că a fi credincios îți dă un ascendent moral asupra tuturor. Știm asta pentru că ne-o spune în fiecare zi. Ne explică. Ne ceartă când nu urmăm învățăturile credinței lui. Ne spune ce este rău și ce este bine.

 

good vs evil

 

Cristi este împotriva căsătoriei între homosexuali. Acest gen de căsătorie este opusă valorilor pe care tradiția și credința în care a fost crescut i le-au dat. Nu știe exact de ce, nu are argumente logice mai departe de “scrie într-o carte în care cred eu că se afla adevărul pentru că nu sunt în stare să gândesc singur”. Dar este sigur că dacă ar accepta să se întâmple așa ceva, asta l-ar împiedica cumva (nu știe exact cum, dar este sigur) să-și mai fută femeia. Și probabil l-ar tenta să încerce și el să fie un pic homosexual, că doar ce a convins-o pe ea să facă sex anal și e interesant. Dacă devine confuz și uite așa se duce umanitatea de râpă?

 

Pentru Cristi, familia este sfântă. Poate fi întemeiată doar de un bărbat și o femeie și doar acest tip de familie poate crește copii, pentru că doar așa se pot transmite adevăratele valori care stau la baza societății noastre.

 

Cristi este divorțat, a doua oară. Și-a înșelat soțiile cu mai multe femei. Le-a și bătut de câteva ori când comentau prea mult că vine beat acasă și miroase a parfum de femeie străină.

Cristi are și trei copii, unul de 2 ani, unul de 15 ani și unul de 18 ani.

De primii doi pe care i-a făcut nu mai știe de mult nimic, nici măcar nu este foarte sigur că mai trăiesc. I-a făcut cu prima soție, cea pe care o bătea și o însela. I-a luat cu ea când a plecat și a fost complicat să țină legatura cu ei, mai ales că îi tot cereau să petreacă timp împreună iar asta îl cam încurca.

 

Pe cel mai mic însa îl are aproape. L-a făcut cu femeia cu care stă acum, dar nu sunt căsătoriți. Dupa a doua căsătorie și al doilea divorț, s-a hotărât să nu o mai ia și pe a treia. Partea administrativă era prea complicată.

 

Pentru Cristi, familia este sfântă

 

Acum nu prea mai stă pe acasa, se duce mai des la alte femei, dar asta este un lucru bun, pentru că, nefiind acasă, o bate mai puțin pe femeia cu care stă acum decât le bătea pe primele două soții.

 

Pentru Cristi, familia este sfântă.

 

Cristi a fost oripilat de ce s-a întâmplat în Colectiv. Initial a fost convins că este un semn de la zeul lui suprem, că oamenii aceia nu făceau ce trebuie, nu aveau de ce să se distreze în ziua demonilor, nu aveau de ce să asculte muzica rock, muzica dușmanului zeului suprem.

 

Cristi a fost și el rocker când era tânăr, dar a uitat, este mult de atunci.

 

Ulterior, Cristi s-a gândit că totuși nu e bine să îi învinovățească pe cei din Colectiv. Pentru că zeul lui suprem îl învață să fie bun, să iubească, să ierte, să nu judece. S-a dus și a vorbit cu cei care au supraviețuit. Și i-a alinat, le-a spus că i-a salvat zeul lui suprem din infernul de la Colectiv. Celor care au murit nu le-a spus nimic. Nu prea avea ce să le spuna, nu prea știe de ce pe ei i-a omorât zeul lui suprem omnipotent iar pe ceilalți i-a salvat.

 

Dar crede că există o explicație, nu își bate prea tare capul să o gasească, nu ar fi productiv, nu este cazul să se gândească la asta, el are certitudini care nu trebuie contestate.

 

Cristi este și împotriva introducerii educației sexuale în școli. Din nou, reperele lui morale sunt ferme, nu există urmă de îndoială că așa ceva ar duce doar la prăbușirea morală a nației din care face parte. Din punctul lui de vedere, copiii sunt niște îngeri pe care trebuie să îi protejăm de orice realitate care nu se încadrează în ceea ce știe el că este bine. Chiar dacă este vorba de realitate. Copiii nu ar trebui să fie expuși la informații care ar putea să le murdarească inocența, să le întineze copilaria.

 

Cristi nu știe unde sunt cei doi copii ai lui mai mari și ce s-a întâmplat cu ei.

 

Pentru Cristi, familia este sfântă, ca și grija pentru copii.

 

Cristi a avut prima experientă sexuală cand avea 11 ani. Era curios, ca toți copiii. Dar este mult de atunci, a uitat. Mai ales ca nu crede că a fost foarte placut, nu a înțeles ce i-a facut băiatul ăla mai mare care i-a dat bomboanele cubaneze în spatele blocului. Nu îl pregătise nimeni pentru așa ceva, nu a înțeles ce i se întâmplă, nu a strigat, nu a fugit. Îsi amintește doar că era ceva lipicios pe bomboane. Dar bomboanele au fost bune.

 

Cristi a lăsat prima fată însărcinată când el avea 14 ani. Ea avea doar 12, dar era și ea curioasă. Nu știau atunci ce fac, nu le explicase nimeni, s-a întâmplat. A trebuit sa facă avort fata, la 12 ani. Au fost mai multe evenimente de acest gen în viața lui Cristi, ar fi putut sa aibă mai mulți copii, ultimii doi cu mai puțin de un an în urma. Dar nu era pregatit.

Cristi luptă și împotriva avorturilor, pentru că zeul lui suprem pare că nu este de acord cu ele. Cel puțin așa i-au spus niște oameni. De ce nu i-ar crede? Au barbă și vorbesc zilnic cu zeul lui suprem, este clar că sunt de încredere.

 

Cristi are repere morale. Cristi este un exemplu pentru noi toți, este vocal, este vizibil și ne învață ce trebuie să facem.

 

Cristi știe că reperele lui morale sunt date de religia în care a fost crescut și pe care o folosește acum ca argument pentru a-și justifica acțiunile.

 

Cristi nu face diferența între religie și credință. Cristi nu face diferența între instituții și divinitate. Cristi nu vrea să fie confuz și să aibă îndoieli așa că păstrează totul simplu, nu își pune întrebări la care nu ar vrea să afle raspunsuri și îi combate pe cei care o fac cu argumente ilogice dar viscerale, apeleaza la emoții puternice care înving aproape întotdeauna realul și rațiunea.

 

Cristi nu vrea să îi fie zdruncinată credința și implicit reperele morale. Pentru asta, Cristi nu vrea să știe ca religia cu care instituția lui favorită îi controlează mintea este în contradicție cu moralitatea credinței pe care crede că o practică.

 

Cristi nu vrea să știe că instituția lui favorită îi cere să creadă cuvânt cu cuvânt o carte în care sunt acceptabile genocidul, pruncuciderea, misoginismul, incestul și sclavia. Oamenii cu barbă care vorbesc cu zeul lui suprem i-au spus că religia lui inseamna Iubire.

 

Plagues

 

Și pentru ca genocidul, pruncuciderea, misoginismul, incestul și sclavia nu au cum sa însemne Iubire oricum le-ai distorsiona înțelesul, preferă să creadă că așa ceva nu exista în cartea în care ar trebui să creadă cuvânt cu cuvânt. Așa că preferă să evite subiectul sau să devină agresiv dacă cineva insistă să găsească răspunsuri. Pentru că agresivitatea ca argument înseamnă Iubire.

 

Sigur, religia lui îl are în centru pe cel care este fără îndoială, fictiv sau nu, un adevărat reper moral. Asta este tot ce contează.

 

Nu are vreo importantă că nici el și nici instituția lui favorită nu respectă mai nimic din învățăturile lui. Ei sunt în echipă cu zeul suprem pentru simplul fapt că declara că sunt in echipă cu el. Iar asta le conferă, prin afiliere, accesul la adevărul absolut, pe care ei îl pot interpreta și manipula cum vor astfel încât să aibă întotdeauna dreptate.

 

Cristi declară, susține și se bate pentru ideea că nația din care face parte este clădită pe religia pe care o practică. Pentru ideea că această religie are un filon istoric incontestabil și că poporul s-a clădit pe instituția lui favorită.

 

Cristi afirmă că țara lui este în esență o țară a religiei lui. Cristi ignoră faptul ca din cele 10 concepte morale care stau la baza religiei lui, doar trei dintre ele sunt legi în țara lui. Cristi ignoră faptul că din cele șapte greșeli capitale pe care le consideră ca atare religia lui, nici măcar una nu este lege în țara lui.

 

Cristi ignora toate acestea pentru ca știe că, atât cei care fac parte din instituția lui favorită cât și el personal, savârșesc toate cele șapte greșeli capitale în mod frecvent și repetitiv, deci mai bine să le predice și să le folosească drept argumente decât sa le ceară legiferate. Căci ar fi primii care ar trebui să fie pedepsiți.

Și oricum, dacă il pui să ți le spuna, Cristi nici nu le știe foarte bine pe toate. Nici pe cele 10, nici pe cele 7. Dar asta este din nou irelevant, pentru că el crede, el este pios și merge în fiecare a șaptea zi în clădirea în care oamenii bărboși vorbesc cu zeul lui suprem. Iar asta este mai important decât ce face, asta îl face superior.

 

 

Cristi nu a mai vorbit cu părinții lui de foarte mult timp. Pe tatăl lui l-a umplut de sânge ultima oară când s-au văzut, acum mulți ani, pentru că nu a vrut să îi mai dea bani să își ia bautură. Cu maică-sa a mai vorbit după incident vreo lună sau două, fără să știe taică-său, din ce în ce mai rar. Apoi nu au mai vorbit deloc, nu avea ce să îi mai spună.

 

Cristi se luptă pentru introducerea obligativității predării religiei lui în școală. Cristi luptă pentru ca viitorul tării lui să fie asigurat întru slava religiei lui și a instituției lui preferate. Sigur, religia lui spune să îți cinstești părinții, dar Cristi ignoră aceasta inconsistență de comportament, considerând ca nu există, ca multe altele. Cristi este nezdruncinat în credința lui și de aceea toți trebuie să îl admirăm pe Cristi.

 

Cristi nu face în continuare diferența între credință, religie și instituții.

 

 

Cristi este convins că dacă închide ochii, lucrurile din jurul lui nu mai există și doar ce știe el că este adevarat va fi adevărat. Cristi știe din experientă că realitatea poate fi distorsionată așa cum vrea el dacă strigă destul de tare și exploatează slăbiciunile celor din jur, știe că negrul poate părea alb și albul poate părea negru în funcție de argumentul care îi trebuie la momentul respectiv.

 

Cristi crede că un comportament este incorect și inacceptabil dacă este contrar canoanelor religiei lui. Dar dacă acel comportament este afișat de el sau de cei din instituția lui favorită, este acceptabil în acel context.

 

Cristi este pios, este ferm, Cristi este omul certitudinilor pentru că are un prieten imaginar deținator al adevărului absolut și de aceea Cristi nu poate greși vreodată.

 

 

Cristi este contemporanul meu și sunt mândru că exist în aceleași coordonate spațio-temporale cu el.

 

 

daca apesi pe butoanele astea, imparti intelepciune

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *