Logica ca calitate necesară dar insuficientă
Logica ca calitate necesară dar insuficientă

 

O “tânără foarte cunoscută“, actriță de profesie, îi dă lecții de matematică si implicit moralitate personajului colectiv Gigi, care s-ar plânge că din banii lui este finanțată biserica.

 

Tânăra foarte cunoscută știe ea niște aritmetică și a auzit ca se poate folosi ca să demonstrezi dincolo de orice îndoială chestii. Așa că a făcut calcule “simple” dar tras o concluzie simplistă.

 

Partea nasoală este că matematica este o știința logică și care ar trebui să ducă la niște rezultate corecte. De la logică până la corectitudine însă, mai este un pas, mic dar foarte important: ceea ce introduci în analiza matematică logică, trebuie să fie date corecte și complete. Altfel, poate să îți rezulte în mod logic de exemplu faptul că 2=1. Credeți-mă, există o demonstrație logică în acest sens. Greșită, dar logică.

 

2=1

 

După calculele ei, Gigi dă cam 0.5 RON/lună pentru biserică. Nici asta nu este foarte puțin, dacă luăm în considerare cei aproximativ 6.000.000 (șase milioane, pentru cei care se încurca în matematică) de angajati. Înseamnă vreo 3.000.000 de RON/lună (trei milioane). Dar de fapt este mai mult. De vreo 10 ori mai mult.

 

Pentru că datele folosite de matematiciana aspirantă sunt un pic greșite si incomplete.

 

O să plec de la premisa că tânăra foarte cunoscută este o talentată actriță, dar o mai puțin talentată mânuitoare de cifre și trăgătoare de concluzii corecte. Ar fi păcat să plec de la premisa că a facut cu buna știința un astfel de calcul, pentru că atunci ar suna a manipulare, și asta ar fi câh…

 

Cele de mai jos nu se constituie nici ele într-un calcul foarte corect și complet, nu am aspirații de infailibilitate. Însă este mult mai aproape de realitate și mult mai corect ca bază de plecare și ordin de mărime al rezultatului.

 

Tânăra foarte cunoscută spune așa (lucrăm cu materialul clientului): “dacă tu ai un salariu de 1,000 lei/lună, în cazul în care nu lucrezi cumva la negru, cei 16% înseamnă 0,16x 1000 =160 lei. Din banii ăștia dai tu lunar la BOR 0,32% ! Asta înseamnă Gicule că dai lunar fix (160×0,32) /100 = 0,512 lei”

 

stressed man and blackboard background; Shutterstock ID 116568574; PO: The Huffington Post; Job: The Huffington Post; Client: The Huffington Post; Other: The Huffington Post

 

Hmmmm. Hai să reformulăm ca să purtam discuția în lumea reală.

 

În primul rănd, salariul mediu net pe economie este în jur de 1.900 RON. La acest salariu, cei care au văzut cum se impozitează în mod real știu ca statul încasează în jur de 1.400 RON. Mda. O mie patru sute RON. Nu 160 RON.

 

Să reanalizăm și să completăm textul tinerei foarte cunoscută:

 

“dacă tu ai un salariu de 1900 lei/luna, în cazul în care nu lucrezi cumva la negru, cei 16% plus alte contribuții la bugetul de stat plătite de tine și de angajator, înseamnă 1.400 lei. Din banii ăștia dai tu lunar la BOR 0,32% !

Asta înseamnă Gicule că dai lunar fix (1.400x0,32)/100 = 4.48 lei”

 

Eh, parca e un pic diferită imaginea.

 

Idee

 

Ca să mergem și mai departe, să nu rămână tânăra foarte cunoscută atârnând fără concluzii realiste, 4.48 RON x 6.000.000 angajați = 26.880.000 RON/lună.

 

Dragă tânără foarte cunoscută, banii de mai sus, în valută europeană, înseamnă doar vreo 6.000.000 de EURO în fiecare lună (șase milioane de EURO).

 

everybody-dance_1303

 

O fi puțin?

O fi Gigi nemulțumit degeaba?

 

Dragă tânără foarte cunoscută, te rog nu te mai înfuria pe Gigi ca nu știe cu aritmetica. Sper ca ești o actriță într-adevăr talentată, rezumă-te la interpretări memorabile de personaje și lasă matematica și logica pentru cei care o folosesc în mod corect.

 

Iar pentru voi cei care dați mai departe în spațiul virtual mesaje de acest gen: înțeleg și admir câteodata dorința de a susține o instituție pe care cei mai mulți dintre noi nu o mai suportăm în forma actuală, dar de dragul dezbaterilor inteligente pe marginea unor idei, opriți-vă și faceți voi înșivă o minimă verificare. Pentru ca altfel nu vă faceți decât un mare deserviciu, omorâți orice urmă de credibilitate a unor idei poate bune.

 

Poate.

 

daca apesi pe butoanele astea, imparti intelepciune

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *