Am promis un articol mai amplu pe aceasta tema, iata-l mai jos. Mi-a luat mai mult sa il scriu dar nu o sa va ia prea mult sa il cititi.
Avertisment pentru cei cu gandire unidirectionala: nu este un atac la adresa vegetarienilor, este doar o invitatie la echilibru.
Sa purcedem.
Ma impiedic prea des de vegetarieni (sau vegani, dar o sa discutam de ei aici tot ca vegetarieni de dragul economiei de cuvinte) care nu ma lasa sa stau linistit in capul meu ca mananc carne. Au ei asa o aplecare spre a incerca sa ma convinga ca nu e bine ce fac si ca trebuie sa devin vegetarian.
Nu i-am cunoscut pe toti vegetarienii care exista, dar cei pe care ii cunosc au acest imbold. Probabil ca sunt si vegetarieni care stau linistiti in vegetarianismul lor si se bucura de el fara sa incerce sa ii converteasca pe altii, dar eu nu i-am cunoscut. Eu ii stiu doar pe habotnici.
De fiecare data cand ma intalnesc cu ei parca am o discutie cu Martorii lui Iehova, trebuie sa ma converteasca, altfel nu dorm linistiti.
Am luat cele cateva elemente principale din filozofia lor sa le analizez un pic, sa am si eu un argument acolo, o vorba, o zicere, niste cuvinte care sa ii faca sa ma lase in pace, sa pot sa bag si eu o coasta de porc sub nas si sa imi tihneasca.
Sa le luam metodic, cum imi place:
Hmm, nu!
Sau hai, de dragul corectitudinii: la fiecare studiu comandat de vegetarieni, exista un studiu comandat de omnivori (caci ceilalti asta sunt, nu sunt carnivori). Si ghici ce, fiecare studiu afla ceea ce vroia cel care l-a comandat.
Sa nu uitam ca si Coca Cola era la inceput un medicament…
Asta mi se pare de mare porc. Sau de mare “ce planta o fi echivalentul porcului pentru vegetarieni”.
Afirmatia cu durerea si frica se indeparteaza de zona manipularii benigne si intra deja pe teritoriul unde se nasc doctrinele totalitariste sau prostia in forma sa cea mai pura.
Vegetarienii au hotarat, ei fiind Dumnezeu, ca plantele nu simt durere si plantelor nu le este frica. Ei stiu asta, pentru ca plantele nu tipa si nu au caracteristici pe care sa le poti interpreta ca fiind durere si frica. Viata animalelor este mai importanta decat viata plantelor.
Sa consideri ca a omora animale pentru a le transforma in energie si cacat este crima, dar a omora plante pentru a le transfroma in energie si cacat este altceva, seamana ingrijorator de mult cu doctrinele care spun ca un grup de persoane poate fi categorisit drept oameni, iar un alt grup nu, deci cei care apartin de al doilea grup pot fi omorati.
Suna al dracului de similar si de familiar. Este chiar doctrina lansata de un foarte celebru vegetarian care este omis frecvent din argumentatiile care sustin vegetarianismul. Il amintesc eu mai jos la oameni celebri, ca sa fie treaba cuser (sic).
Eu habar nu am daca plantele sufera sau le este frica. Ceea ce insa am habar este ca nu am habar. Certitudinile absolute pe teme de acest gen sunt apanajul mintilor inchise.
Singura situatie in care mi se pare corect sa spui ca daca vei consuma plante vei fi mai fericit este daca ne referim la marihuana. Dupa care vei vrea ceva dulce, care de obicei este vegetarian.
Am mai gasit o informatie pur si simplu delicioasa, care se vrea argumentatie la “nefericirea” omnivorilor: carnea este incarcata de “energie de frecvență foarte joasă”. Imi pare rau, dar cine imprastie informatia asta ca argument, nu este vegetarian. Pentru ca prea sta cu gura deschisa si inghite absolut orice i se serveste, fara sa filtreze si sa judece informatia, deci sigur se mai strecoara si carnita pe acolo.
In acelasi context, vegetarienilor care credeti treaba cu frecventa, va dau eu un argument sa mancati carne: plantele pe care le mancati au o vibratie din spectrul coriolar descendent, care in momentul in care intra in sistemul digestiv uman declanseaza o descarcare anticelulara de plestirocen aminocurcuzat. Aceasta descarcare duce la inducerea unei stari de splin a corpului uman, care la randul lui incepe sa emita in univers o unda de mitoclondrii defazate asincron, interferand cu liniaritatea continuumului spatiu-timp si ducand la contractarea timpului cu cate 4 milisecunde la fiecare 30 de ani.
Adica ne omorati cu zile, nu mai mancati plante!
Citez, ca sa lucram cu materialul clientului: “Acest lucru a fost demonstrat de Dr. G. S. Huntingen de la Universitatea Columbia, în lucrarea sa de anatomie comparată. El a arătat că toate carnivorele au intestinul mic și mare mai scurt, intestinul lor gros fiind drept și neted. În contrast, animalele vegetariene au ambele intestine – subțire și gros – mai lungi.”
Concluzia pe care o trag vegetarienii habotnici din acest sofism este ca trebuie sa fim vegetarieni.
La fel de logica si incontestabila ar fi urmatoarea concluzie bazata pe aceleasi informatii: vegetarienii sunt plini de cacat, carnivorii mai putin.
Sau urmatoarea: ar trebui sa mancam de pe jos, fara sa spalam ceea ce mancam, pentru ca asa fac si animalele cu intestinele mai lungi, cam ca ale noastre .
Sau…mai am, dar ati inteles ideea.
Mai este preluata de multe site-uri, cu copy/paste (ca deh, cum poti sustine o idee mai bine decat cu cuvintele altuia cand tu nu esti in stare sa generezi ganduri autonome), urmatoarea informatie partiala care hraneste nevoia de ignoranta si apartenenta a celor care vor sa o ia intr-o directie sau alta si vor sa decida altii pentru ei:
“Vegetarienismul este un pas spre o societate perfectă și cei ce se gândesc la el ca la un avantaj, pot fi considerați într-un rând cu astfel de oameni ca: Pitagora, Socrate, Platon, Leonardo da Vinci, John Milton, Sir Isaac Newton, Voltaire, Benjamin Franklin, Jean-Jacques Rousseau, Lev Tolstoi, Albert Einstein, Lamartine, George Bernard Shaw, Buddha, Empedocle, Epicur, Ovidiu, Seneca, Bacon, Adam Smith, Shiller, Repin, Struve, Paul McCartney, James Cameron, Bill Clinton, Mike Tayson, Steve Jobs”
Mda. Faptul ca Hitler este omis din lista desi este unul dintre cei mai celebri vegetarieni, ma duce cu gandul exact la faptul ca vegetarianismul este un pas spre o societate perfecta. Din care parca nu as vrea sa fac parte, ma multumesc cu imperfectiunea actuala.
In plus, prin excludere, ghici cati oameni celebri nu au fost vegetarieni? Probabil cam toti ceilalti care nu se regasesc in lista.
Mai sunt patru ocazii pe care cu drag le-am selectat ca exemple de manipulare bazata pe informatii incomplete sau interpretate intr-un singur sens, pentru mintile odihnite si netede ale focilor aprobatoare:
“Andrei Rosu, primul vegetarian care termina cel mai dur triatlon din lume”
Cu tot respectul pentru ce reuseste sa faca pentru el insusi (caci pentru el face, asa cum este si normal de altfel), sa aduci in fata informatia ca omul este vegetarian, ca si cum asta ar avea vreo relevanta in faptul ca a terminat triatlonul, este undeva la granita dintre prostie si dat singur cu tesla in coaie.
Informatia interpretata corect este ca din 15 oameni care au terminat vreodata triatlonul asta, numai unul este vegetarian, ceea ce te poate duce cu gandul, accidental, total periferic, catre, hmmm, concluzia ca sa fii vegetarian nu este chiar un beneficiu pentru forma sportiva? Rata de succes este pana la acest moment de doar 6.67% vegetarieni vs. 93.33% omnivori.
Asta este cel mai clasic exemplu de argumentatie cu non argumente doar de dragul de a slobozi cuvinte care sa te faca sa pari relevant. Este ca si cum ai sustine ca este bine sa faci cancer ca sa ajungi un mare sportiv.
Daca renunti la carne reduci poluarea mai mult decat daca renunti la masina
Pai atunci sa omoram toate animalele sa nu mai polueze si sa ne plimbam cu masina?
Hai mai bine sa mergem intr-o scurta incursiune logica (nu neaparat corecta, dar macar logica): sa reducem consumul de carne nu inseamna o poluare mai mica ci o poluare cel putin la fel de mare pentru ca ceea ce polueaza sunt emisiile de CO2 pe care le provoaca animalele in discutie. Aceste animale exista la acest moment, si nu o sa le omoram, pentru ca suntem vegetarieni si ecologisti. Ar fi o cruzime chiar si dupa standardele omnivorilor neecologisti sa omori niste animale doar de dragul de a scapa de ele. Deci o sa le lasam sa traiasca mai mult si sa se inmulteasca. Adica sa traga mai multe basini cu CO2 si sa faca pui care la randul lor or sa traga basini cu CO2.
Eu zic ca tot mai bine le mancam, ca sa poluam mai putin.
Exista alternative la produsele de origine animala care au acelasi gust.
“Nu trebuie sa renunti la iaurt doar pentru ca vrei sa renunti la lactate”
Ba da, exact asta faci, renunti la iaurt. Ce se face din soia nu e iaurt, la fel cum ciocolata alba nu este ciocolata si cafeaua decofeinizata nu este cafea.
Prin definitie, iaurtul este un produs lactat rezultat din fermentarea laptelui. Tot prin definitie, laptele este un lichid nutrient produs de glandele mamare ale mamiferelor femele. Singura situatie in care afirmatia ca substanta din articol este iaurt poate fi adevarata, ar fi daca soia ar fi mamifer si laptele ar fi produs din glande mamare de soia. Caz in care am dori sa o cunoastem pe Pamela Anderson a plantelor de soia, ca sa ii facem poze la glandele mamare.
Sa sustii ca poti deveni vegetarian fara sa renunti la micile placeri ale alimentelor de origine animala este ca si cum ai spune ca poti sa iti pastrezi castitatea fara sa renunti la sex.
Ca si concluzie:
Vrei sa fii vegetarian? Foarte bine! Te rog, chiar te incurajez. E mai multa carne pentru mine. Doar sa nu incerci sa ma convingi sa fiu si eu, mai ales cand argumetele tale sunt hilare. Pur si simplu nu vreau. Eu vreau sa raman oarecum echilibrat si in mod echidistant sa omor atat animale cat si plante si sa le bag in gura gatite in diferite feluri.
Nu insista, este agasant.
Nu devii o fiinta superioara pentru ca esti vegetarian, nu esti mai bun, basinile tale nu miros mai suav, transpiratia ta pute la fel de acru, nu o sa traiesti mai mult, nu esti mai frumos sau mai destept. Religia ta care preaslaveste transformarea frunzelor in cacat nu este pentru mine, eu cred ca totul este un mare cacat, deci nu vreau sa discriminez animalele.
Daca totusi insisti, rezultatul s-ar putea sa fie total diferit de cel pe care il speri. Ai sanse sa renunti fortat la vegetarianism cand o sa te trezesti in mod inopinat cu niste carne in gura.