Hipsterii sunt nașpa că statistica care este…
Hipsterii sunt nașpa că statistica care este…

 

 

Tare greu să încep acest monolog interior (căci asta este, ca tot ce se găsește pe acest blog). Tare greu pentru că sunt atâtea aberații într-un singur articol apărut ieri încât aș vrea să încep cu toate, căci parcă toate sunt una mai importantă decât cealaltă.

 

Hai să încercăm cu un joc de cuvinte: atunci când vine vorba de manipulare, există un singur Dumnezeu al acestei tehnici, iar acela este Biserica.

 

Afirmația aceasta nu are nici o doză de sarcasm. Este nascută din pură admirație și invidie față de o instituție care a dus manipularea foarte aproape de perfecțiune.

 

În primul rând titlul articolului…este absolut genial: “LOVITURĂ pentru Hipsteri”. Literalmente!

Eu aș adăuga la “LOVITURĂ” și atributul “năucitoare” pentru că micuții nici nu înteleg ce li s-a întâmplat!

 

S-a trezit ieri hipsterul obișnuit, și-a pus ochelarii cu rame groase fără dioptrii, pălăriuța lui vintage în vârful capului, și-a tras pe el pantalonii strâmti, și-a pus esarfa la gât, și-a aranjat o jumătate de oră părul facial astfel încât să pară total nearanjat, s-a suit pe bicicleta lui de o culoare pastelată, a ajuns la birou, a deschis laptopul și a înmărmurit când a aflat că … a primit o lovitură pe un subiect care nu îl interesează decât marginal atunci cand subiectul este la modă și despre care nu știe în mod real mai nimic, fiind hipster.

 

Trist, dar în acest moment sunt zeci de mii de hipsteri întinși pe jos in poziție fetală pe mocheta birourilor marilor corporații, debusolați, întrebându-se repetitiv “ce se întâmplă cu mine?…. ce se întâmplă cu mine?…”.

 

crying

 

Ca să nu ne ia prin surprindere și să nu trăim o dramă la nivel național, v-aș recomanda să vă pregătiți psihic, pentru că am o informație care va exploda mâine în presă și ne va lovi grav pe toți carpato-danubiano-ponticii. Titlul o să sune cam așa: “TOȚI ROMÂNII sunt DISPERAȚI, nimeni nu se aștepta la o asemenea LOVITURĂ: majoritatea cangurilor SUNT STÂNGACI!

 

 

Să revenim: restul informațiilor din articolul cu hipsterii și biserica sunt la fel de relevante și de bine interpretate ca să formeze o imagine din cuvinte care nu spun nimic și din cifre care par că, dar parcă nu. Cam ca la reduceri, când scrie mare “Mega ofertă: televizor Full HD, rezolutie 720 x 576 de pixeli, cu diagonala de 19’’ la doar 1.999.99 RON”. Dacă ai cea mai mică idee despre ce inseamna 19’’, rezoluție si care este prețul real pentru prostia din reclamă, ești probabil puțin intrigat și enervat. Dar ghici ce, sunt oameni care nu sunt, pentru ca ei cred, nu trebuie sa valideze și să înteleagă în vreun fel informția care le-a fost îndesată în creier. Iar credința nu are nevoie de dovezi. Astea chiar încurcă.

 

Să luăm doar doua exemple de manipulare din articol, căci nu am destule litere în calculator încât să mă ocup de toate:

 

  • “ortodocșii, deși majoritari, sunt cultul din România cu cel mai mare număr de credincioși raportat la un locaș de cult (994)……… Prin comparație, penticostalii au un locaș la 122 de credincioși, adventiștii – 64, creștinii după evanghelie – 93, baptiștii – 72.”

 

Să-mi bag partea mea rușinoasă în cei 14% din oamenii din România care sunt de altă religie decât mine, mă simt discriminat! Cine partea mea rușinoasă sunt ăștia să stea mai puțin înghesuiți decât mine în biserică? Huoooo, tiranilor! Nu ne mai asupriți pe noi ceilalți 86%! Dați-ne spatiul vital înapoi! (oops! stai că așa începe altceva, hai să ne liniștim)

Sigur, penticostalii sunt doar 356.000 în toată țara, adventiștii sunt 81.000, creștinii după evanghelie sunt 43.000, baptiștii sunt 113.000 iar noi, oprimații suntem 16.300.000, dar astea sunt răutăcisme. Matematica nu minte, este vorba de cifre și dacă cifrele scoase din context pot fi interpretate cum vrem noi doar ca să justificăm ceva nejustificabil, păi să o facem zic. Nu ar fi prima dată.

 

Tot pe cifre eu cred că cel mai creștin bun din țara asta este Becali, că ăla dă într-o lună de pomană sau ca ajutor către biserică cel puțin câteva mii de Euro. Deci sigur este o persoană mai bună decât mine, care dau doar vreo 50 – 100 în lunile bune, când îmi permit și nici pe ăia nu ii dau către biserică. Bine, 50 – 100 ăstia sunt destul de importanți pentru mine, pentru că după ce iau de mâncare, plătesc utilități, rate și alte prostii din astea mondene, nu prea îmi rămân de cheltuială 50 – 100 de Euro, dar cifrele ne spun clar că Becali este mai bun decât mine, pentru că 1000 este mai mare decât 100. Și știu niste nesimțiți care se declară suflete creștine și caritabile dar care dau doar 10 Euro pe lună să îi ajute pe alții, din veniturile lor de 100 de euro pe lună. Din nou, matematica nu minte, aceștia sunt oameni mai puțin buni decât mine sau Becali, la fel cum cifrele din articolul menționat arată clar că ortodocșii sunt defavorizați în comparație cu minoritatea celorlalte 17 (șaptesprezece) culte recunoscute de stat.

 

NOTA: am folosit mai sus expresia “partea mea rușinoasă” din motive pur beletristice de încadrare în tema articolului discutat. Fiind un monolog interior despre biserică și religie, am folosit termenul care definește pula din cartea tehnică pentru religia ortodoxă. Puteți de exemplu să verificați în Deuteronomul, 25:11-12, unde sunt instrucțiuni simple pentru o situatie de viață destul de des întâlnită: dacă mă bat eu cu unul să zicem în trafic pentru că s-a băgat pe banda mea fără să semnalizeze și apoi m-a înjurat, iar nevasta ăluia iese din mașină să ne desparta și îmi atinge, chiar neintenționat “părțile rușinoase”, trebuie să i se taie mâna. Din nou, este vorba despre pulă, și repet asta pentru a nu crea confuzii, în sensul că pula mea nu este nici pe departe rușinoasă, deci nu știu de ce se referă la ea așa, dar mă rog, așa a considerat autorul…

 

 

  • “Astfel, după 1989, Biserica Ortodoxă (repetăm: 86% din populație) a finalizat doar 3191 de biserici, comparativ cu celelelalte culte (sub 3% din populație), care au ridicat 5222 de locașuri de cult”

 

Este destul de clar. S-au făcut doar 1612 de biserici lângă Prefectură, 345 in Piața Mare, 516 la Primărie, 135 lângă Școala de Fete, 482 lângă Prefectură….și așa mai departe, ați prins ideea. Că 100% – 86% face clar sub 3%, și dacă ne contrazice cineva, s-ar putea să nu îi fie bine. Că matematica asta e lucru diavolesc și Hypatia din Alexandria vă poate spune foarte clar ce se întamplă când faci calcule aiurea fără să întrebi cam cât ar trebui să îti dea rezultatul ca să fie bine ca să nu fie rău…

 

Știu, păcătuiesc cu acest monolog interior. Și nu neapărat pentru că îl am și îl aștern pe electronii spațiului virtual în care ne întâlnim. Păcătuiesc cu ceva cu care oamenii religioși și instituțiile care îi mână (turmă, nu?) au o problemă încă de la începutul timpurilor: adevărul.

 

Da, corect, este un termen complicat, ezoteric și nu poate fi înțeles de toată lumea, de aceea este bine să nu își bată capul turma cu a căuta răspunsuri la întrebări, că mai mult îi încurcă.

 

Dar hmm, chiar dacă păcătuiesc cu asta, fiind creștini …. mă iertați?

 

pious

 

 

daca apesi pe butoanele astea, imparti intelepciune

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *